ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του Σπηλαίου και του Τρικώμου σχετικά με την κατασκευή νέου φράγματος στην περιοχή τους

Γράφτηκε από deskatinews

Οι Κοινοτάρχες του Σπηλαίου και του Τρικώμου Γιάννης Βαβρίτσας και Γιάννης Ράπτης έστειλαν προς τους αρμόδιους φορείς το παρακάτω υπόμνημα διαμαρτυρία:

Διαμαρτυρία για το έργο: «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 3,2 ΜW, στον ποταμό Βενέτικο στη θέση Αγία Παρασκευή, των Τ.Κ. Σπηλαίου &Τρικώμου της Δ.Ε. Θ. Ζιάκα του Δήμου Γρεβενών, στην Π.Ε. Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Η Τοπική Κοινότητα Σπηλαίου & Τοπική Κοινότητα Τρικώμου σας παραδίδουμε το παρόν υπόμνημα και σας καλούμε να συμμεριστείτε τους προβληματισμούς μας, και να υποστηρίξετε τις θέσεις μας, με κάθε κατάλληλο τρόπο που σας επιτρέπει η ιδιότητά σας.

Είμαστε εντελώς αντίθετοι και ζητούμε από την Υπηρεσία σας, να μην εγκριθεί η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της κατασκευής του έργου «ΜΙΚΡΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 3.2 MW ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΒΕΝΕΤΙΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τ.Κ. ΣΠΗΛΑΙΟΥ & ΤΡΙΚΩΜΟΥ Δ.Ε. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΙΑΚΑ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ», ενός τέτοιου έργου που θα προκαλέσει αλλοίωση του περιβάλλοντος στην προστατευμένη περιοχή Δικτύου NATURA με κωδικό GR1310004 και ονομασία «Όρη Όρλιακας και Τσούργιακας». Θα προκαλέσει επιπτώσεις στα είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

  • Ζώα που ζουν στην περιοχή όπως η καφέ αρκούδα, το ζαρκάδι, η αλεπού, το αγριόγιδο ο λύκος που χαρακτηρίζονται είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος τα οποία έχουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Απειλή και κίνδυνος για την ιχθυοπανίδα, (σας επισημαίνουμε ότι υπάρχει ψαρότοπος και γίνεται ψάρεμα πέστροφας, μπράνας κτλ).
  • Οικολογική καταστροφή με την κοπή αιωνόβιων δέντρων.
  • Ρύπανση σε επιφανειακά ύδατα.
  • Αισθητική υποβάθμιση της περιοχής όπου έχει χαρακτηρισθεί σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το μέγιστο ύψος του φράγματος από τη στάθμη της φυσικής κοίτης μέχρι τη στέψη του ανέρχεται σε 14m περίπου, ενώ το μήκος υπερχείλισης στη στέψη είναι περίπου 60 m.

Για τη κατασκευή του φράγματος θα χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25.

Με τη δημιουργία του φράγματος θα δημιουργηθεί επιμήκης ταμιευτήρας 1573m κατά τον ρου του ποταμού. H επιφάνεια του υπολογίζεται στα 0.097km² ενώ ο όγκος του υπολογίζεται σε 620.000m³. Από μόνη της η κατασκευή με οπλισμένο σκυρόδεμα και με λεκάνη κατάκλισης μήκους 1.5κμ συντελεί στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής αισθητικά και περιβαλλοντικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάντι του τελειώματος της λεκάνης κατάκλισης σε απόσταση περίπου 500 μέτρα, κατασκευάζεται και άλλος ΜΥΗΣ, κάθετα στον ρού του ποταμού. Επίσης, σε απόσταση και από αυτόν τον σταθμό πάλι ανάντι περίπου 2.5 km επί του ρου του ποταμού έχει κατασκευασθεί και άλλος ΜΥΗΣ. Συνεπώς η αλλεπάλληλη διακοπή του ρου του ποταμού δημιουργεί περεταίρω προβλήματα και καθιστά πλέον απροσπέλαστη την συνέχεια του ποταμού.

Στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Σπηλαίου & Τοπικής Κοινότητας Τρικώμου έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός λόγω, του ιδιαίτερου φυσικού κάλους της άγριας, μοναδικής και απαράμιλλης ομορφιάς του περιβάλλοντος, χαρακτηριστικό μνημείο φύσης το φαράγγι της Πορτίτσας στο Σπήλαιο όπου και καταλήγει η λεκάνη κατάκλισης του φράγματος. Αυτό συντελεί στην πλήρη υποβάθμιση ενός φυσικού μνημείου, το φαράγγι της Πορτίτσας. Με την κατασκευή του φράγματος θα αλλοιωθούν, θα τραυματιστούν, θα διαταραχθούν τα φυσικά οικοσυστήματα και θα υπάρξει ανισορροπία και φυσικά μεγάλη αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του ρου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Θέλουμε να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε ανέπαφο το περιβάλλον στις επόμενες γενιές. Δεν θέλουμε καμία παρέμβαση στο περιβάλλον. Λέμε όχι στην κατασκευή του έργου.

Με το παρόν γνωστοποιούμε τις θέσεις μας, και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα το κοινό, που εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα περιβάλλοντος.

Ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας

Τρικώμου Σπηλαίου Ιωάννης Ράπτης Ιωάννης Βαβρίτσας

Σχετικά με τον αρθρογράφο

deskatinews

Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.