ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται η αποζημίωση έως 4.000 ευρώ σε 100.000 μικρές επιχειρήσεις

Γράφτηκε από deskatinews

Στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 ατόμων που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο. Τον Μάιο οι πληρωμές.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία καταβολής ειδικής, αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που πλήττονται και τον Απρίλιο από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και ανεξάρτητα από τη μείωση του τζίρου τους, καθώς κατατέθηκε χθες στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης, ως μέτρου στήριξης με τη μορφή «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού», σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα. Επιπλέον, παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας ενίσχυσης, των δικαιούχων και του ύψους αυτής, του τρόπου καταβολής τους καθώς και κάθε άλλου συναφούς θέματος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγουν νέο καθεστώς ενίσχυσης, στο πλαίσιο των οριζομένων σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19»).

Όπως έχει ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί στις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών. Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις», είχε τονίσει ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι «είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση -λόγω των υγειονομικών περιορισμών- στο εισόδημα των επιχειρηματιών. Ενώ, ταυτόχρονα, επιδιώκεται η μη δημιουργία “ηθικού κινδύνου”, απέναντι στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα».

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι περίπου 100.000. Εξ αυτών, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους κλάδους που θα ενισχυθούν δεν περιλαμβάνεται η εστίαση για την οποία έχει προβλεφθεί ειδική ενίσχυση.

Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η καταβολή των ενισχύσεων αναμένεται μέσα στον Μάιο, μετά την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων για το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζι μας

Σχετικά με τον αρθρογράφο

deskatinews

Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.