ΔΕΣΚΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΑ

Λάμπρος Χατζηζήσης: Σκέψεις Για Τη Διαχείριση Της ΦέταςΓια να είναι σύννομη, παραγωγική κι επιτυχής εμπορικά

Γράφτηκε από deskatinews

Ο Λάμπρος Χατζηζήσης λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γ. Κασσαπιδη ο ίδιος παρουσίασε στην Έκθεση Zootechnia 2019 με μορφή εισήγησης κάποιες σκέψεις του για το σοβαρό ζήτημα της φέτας με πρόθεση, όπως ανέφερε, να συμβάλλει στην άμβλυνση των προβλημάτων που υπάρχουν και άρα στην τόνωση και την επανεκκίνηση του παραγωγικού ιστού της χώρας που αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή του, «βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

«Σε όλα τα ζητήματα στις μέρες μας η σωστή ενημέρωση και η εμπεριστατωμένη γνώση κάθε φορά για το κάθε θέμα είναι δύναμη και ταυτόχρονα δρόμος απομάκρυνσης και αποφυγής λανθασμένων δύσκολων καταστάσεων. Στο θέμα μας η γνώση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (του νόμου για την παραγωγή της φέτας) , που αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι είναι πλήρες, από όλους τους εμπλεκόμενους, κτηνοτρόφους- τυροκόμους- εμπόρους- σουπερμάρκετ- καταναλωτές, είναι απαραίτητη για την ομαλή παραγωγική και εμπορική λειτουργία του όλους συστήματος της φέτας. Κυρίως ο καταναλωτής που είναι ο τελικός αποδέκτης του κάθε προϊόντος θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά ώστε να γνωρίζει τι ζητάει, τι πληρώνει και τι παίρνει ώστε από κάτω, από την αγορά δηλαδή να πιεστεί η κατάσταση προς τη σύννομη παραγωγική και εμπορική διαχείριση της φέτας» είπε ο πανεπιστημιακός στο ξεκίνημα της εισήγησής του.

Ο  Λ. Χατζηζήσης ζήτησε να θεσμοθετηθεί ένα είδος πλαφόν στην παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, προκειμένου α) να διαφυλαχτεί η ποιότητά τους, β) να αποφευχθούν οι παράνομες ‘ελληνοποιήσεις’ γάλακτος και γ) να  επιδιωχθεί η αύξηση της τιμής τους στις διεθνείς αγορές.

Στη συνέχεια ανέλυσε τη νομοθεσία και στάθηκε ιδιαίτερα στον ‘παραδοσιακό’ χαρακτήρα της φέτας. «Υπάρχει ιστορία, υπάρχει παράδοση που θυμίζουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο, ο οποίος μέσα στο χρόνο έδωσε τη δική του πινελιά και τη δική του υπογραφή στο κάδρου που παγκόσμια γνωστού brand της φέτας. Είναι ένα προϊόν σημεία», τόνισε ο Λ. Χατζηζήσης.

Αναφέρθηκε στην έννοια της αποκλειστικής χρήσης του γάλακτος (από την Ελλάδα), τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της φέτας που ‘μεταφέρονται’ στο διεθνές καταναλωτικό κοινό, το οποίος πληρώνει λίγο παραπάνω για να απολαύσει την ‘Ελλάδα στο τραπέζι’ του.

Αναφέρθηκε στην έννοια του χρόνου μέσα στον οποίο πρέπει να διαχειριστεί ο τυροκόμος την πρώτη ύλη του (γάλα) προκειμένου να είναι σύννομος αλλά και ποιοτικός. «Και για εμπορικούς λόγους είναι απαραίτητη η τήρηση της προϋπόθεσης του 48ωρου, που εμποδίζει τη μεταφορά γάλακτος, έστω κι εντός της χώρας. Το γάλα πρέπει να τυροκομείται στην περιοχή που παράγεται» είπε με νόημα ο λέκτορας.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

deskatinews

Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.